Ajankohtaista

Värit

SPOTTIVÄRIT ja HEXACHROME

Spottivärillä tarkoitetaan väriä, joka on lisätty normaaliin CMYK eli nelivärikuvaan. Väri valitaan Pantone-värikartasta. Väri voi olla mikä tahansa kartan vakioväreistä, usein käytetään myös kultaa tai hopeaa, sekä muita metallisävyjä.

Hexachrome on kuusivärinen värikuva, jossa normaalien CMYK-kanavien lisäksi on kaksi värikanavaa, tavallisesti oranssi ja vihreä. Tiedostomuoto on nimeltään CMYKOG. Myös muita värejä voidaan käyttää. Hexachrome-kuva toistaa sävyt jopa paremmin kuin monitori, menetelmää on käytetty muunmuassa pakkauksissa ja sen on todettu lisäävän myyntiä. Hexachrome-kuvan tekemisessä käytetään erillistä apuohjelmaa (Photoshop Plug-In), jonka avulla kuva säädetään halutuksi.

Seuraavassa vinkkejä spottivärien tekemisestä.

Adobe Photoshop CS

Spottikanava voidaan lisätä jo silloin, kun kuva on RGB. Channels-paletin oikeassa yläkulmassa on nuoli ja siitä aukeavasta valikosta valitaan New Spot Channel...

Spottiväripanelissa napsautetaan väriruutua ja Pantone-värikartta aukeaa. Karttaa voi vaihtaa, esimerkiksi metalliväreille on oma.

Kun kanava on aktiivinen, sille voidaan lisätä muotoja. Photoshop näyttää kanavan värit (lähes) oikean sävyisinä.

Lopuksi kuva muunnetaan CMYK-muotoon ja talletetaan seuraavasti:

Spottikanavia sisältävä CMYK-kuva tallennetaan eps-muotoon. Photoshop DCS 2.0 on ainoa muoto, joka tallettaa lisäkanavat. Kun painetaan Save.., avautuu ikkuna, johon tehdään kuvan mukaiset asetukset (Mac). Mikäli työskennellään Windows - ympäristössä, Preview-kuva laitetaan tiff-muotoon (8 bittiä) ja encoding ASCII:ksi.

Taitto-ohjelmat

Kun spottikanavan sisältävä eps sijoitetaan taitto-ohjelmaan, väri tulee näkyviin väripalettiin ja se näkyy myös tulostusikkunassa. Kun Separations- painike on valittu, tulostuu viisi erillistä filmiä (tässä tapauksessa). Kuva Freehand MX:stä.

Adobe InDesign CS "tunnustaa väriä" eli spottiväri ilmestyy kuvan tuonnin jälkeen väripalettiin ja se näkyy myös esitarkistuksessa.