Ajankohtaista

Duotone

- eli kaksiväritekniikka

Kirjapaino Arsmatin offsetkonekanta antaa mahdollisuuden tehdä edullisia kaksiväritöitä. Duotone -tekniikka on vanhastaan tunnettu kuvankäsittelyn muoto, joka on välillä jäänyt nelivärituotannon jalkoihin. Puhdasoppinen duotone antaa suunnitelijalle määrättömästi mahdollisuuksia. Sanotaankin, että duotone on 95% taidetta ja 5% tekniikkaa. Se tekniikka kannattaa kuitenkin opetella. Tässä esimerkki työstä, jossa painoväreiksi on valittu oliivinvihreä (PMS 383) ja purple (PMS 222). Duotone-kuvan lähtökohtana on aina mustavalkoinen (grayscale) kuva, josta tehdään Photoshopissa duotone.

Kuvan käsittely

Valokuva muutetaan tarvittaessa harmaasävy -muotoon (Image/ Mode/ Grayscale). Kuvaa voi säätää vaaleammaksi, koska duotonessa se muodostuu kahdesta väristä.

Seuraavaksi valitaan Image /Mode /Duotone... Type: Duotone ja avautuvasta paletista kohtiin 1 ja 2 halutut värit saadaan napsauttamalla värineliötä ja valitsemalla viuhkasta. Värien järjestyksellä ei ole suurta väliä, mutta tummempi voi olla kohdassa Ink1.

Kumpaakin väriä säädetään erikseen napsauttamalla Curves- kuvaketta. Vaihtoehtoja on lukemattomia.

Kuvan tallennus

Kun säädöt on tehty ja kuva näyttää hyvältä, se tallennetaan Photoshop EPS- muotoon. Näin myös kuvassa käytetyt värit tulevat mukana taitto- ohjelmaan ja niitä voidaan käyttää muiden elementtien väritykseen.

Kuvaan ei sisällytetä profiilia, koska painovärit ovat tarkkoja PMS -värejä eivätkä tarvitse profiilia.

Painetaan Save- nappulaa ja sen jälkeen ilmestyvästä paneelista valitaan esikatselukuvan muoto, kuvassa Macin asetukset, Windows -järjestelmässä valitaan esikatselukuvaksi tiff 8 bittiä ja koodaukseksi ASCII.

Taitto-ohjelman esimerkit on Macromedis Freehand MX ja MacOS X (Panther)

Taitto-ohjelman asetukset

Duotone-painatuksessa ei tarvita muita värejä kuin ne, jotka tulevat kuvien mukana. Kaikki muut värit on syytä poistaa väripaletista ja käyttää taitto-ohjelmassa tehtyjen elementtien värittämiseen kuvan spottivärejä. Niitä ei myöskään muuteta prosessiväreiksi.

Kun työ on valmis painoon vietäväksi, kannattaa vielä kerran tarkistaa Etsi/korvaa -komennolla, ettei mihinkään kohteeseen ole jäänyt muita värejä.

Duotone-työn voi tuoda painoon joko avoimena ohjelmatiedostona tai pdf-muotoisena. (katso Painokuntoon valmistelu)

Duotone on varteenotettava vaihtoehto. Se on kustannuksiltaan edullisempi neliväristä ja erikoisuutena huomion kiinnittävä. Kannattaa kokeilla.

Katso Duotone- työn vaiheet